Wanneer je in aanmerking komt voor de kleine ondernemersregeling kun je hiervinden om hoeveel belastingvermindering het kan gaan betreft omzetbelasting. Wanneer de btw die je in een jaar verschuldigd bent minder dan €1883,- bedraagt, kom je in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling. Hiermee kan je een vermindering krijgen op de door jou af te dragen omzetbelasting/btw. Indien je onder de €1345,- euro aan btw per jaar blijft, hoef je mogelijk helemaal geen btw af te dragen. Let op: vermindering van btw betekent niet dat je geen belasting hoeft af te dragen. Houdt ook rekening met je jaarlijkse inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting kun je mogelijk wel in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek.

Vier keer per jaar (dus ieder kwartaal) dien je btw aangifte te doen. Je vult dan online in wat je in dat kwartaal ex btw hebt verdiend en wat je in dat kwartaal ex btw hebt uitgegeven. Vervolgens bereken je het btw bedrag over beide bedragen (21%) en trek je het btw bedrag dat je hebt uitgegeven van het btw bedrag af dat je hebt ontvangen. Het bedrag dat over blijft is wat je in eerste instantie verschuldigd bent aan de Belastingdienst. Echter, wanneer dit bedrag per jaar minder dan €1883,- bedraagt, kom je in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling, dus vermindering op de btw die je hoeft te betalen. Indien je onder de €1345,- euro aan btw per jaar blijft, hoef je deze helemaal niet af te dragen. 

Er zijn twee manieren waarop je de Kleineondernemersregeling kunt toepassen. Je kunt er voor kiezen om bij elke kwartaalaangifte, op de laatste pagina, het bedrag dat je in eerste instantie verschuldigd zou zijn in te vullen in het vakje ‘vermindering volgens Kleineondernemersregeling’. Je aangifte zal dan op 0 uitkomen waardoor je dus niet meteen btw hoeft af te dragen. Blijkt aan het einde van het jaar dat je toch de grens van de k.o.n. hebt overschreden, dan zul je de btw alsnog af moeten dragen.

 Wij raden je aan om je btw opzij te leggen op een aparte rekening en om pas aan het eind van het jaar te kijken of je onder de k.n.o. valt. Ben je er overheen gegaan, dan heb je het opzij gelegd en kun je het gelijk afdragen. Indien je er toch onder bent gebleven, dan kun je de Belastingdienst vragen jouw onverschuldigde btw terug te betalen.

Laat een Reactie achter