Indien je nog geen btw nummer hebt, mag je BouwCombi eerst een keer uitproberen zonder btw nummer om te bekijken of de intentie om freelancer te worden er is.
Is BouwCombi je blijkbaar goed bevallen? Dat vinden wij fantastisch om te horen! Wij helpen je dan ook graag verder met het zetten van de volgende stappen richting het freelancerschap.

Nadat je het een keer hebt mogen uitproberen, heb je een btw nummer nodig om verder te kunnen op het platform. Zodra je proefklus er op zit en je op een nieuwe opdracht probeert te reageren, word je naar een pagina geleid waar je een BTW- of KvK nummer kunt aanvragen.

Er zijn twee manieren waarop je een btw nummer kunt aanvragen. Middels het formulier ‘opgaaf startende onderneming’ (a.k.a. ‘OSO’) of middels een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. In dit artikel lichten we beide opties toe.

  • OSO – Ga jij af en toe werken of weet je nog niet hoe vaak je gaat werken? Dan kun je het OSO formulier van de Belastingdienst gebruiken om een btw nummer aan te vragen. Dit proces duurt doorgaans 2 weken maar is gratis.

Offline kan je het formulier ondertekenen door onderstaande stappen te volgen:

  1. Print het OSO formulier (met bijbehorende welkomstbrief en instructies) uit. Het formulier kun je hier downloaden.
  2. Scan je ingevulde formulier en stuur het naar info@bouwcombi.com. Je ontvangt een bevestiging als wij het in goede orde ontvangen hebben.
  3. Zodra wij het formulier schriftelijk ingevuld per mail van je hebben ontvangen, versturen wij je aanvraag voor het btw nummer door naar de Belastingdienst namens jou. Hierna is het tussen jou en de Belastingdienst.
  4. Op dit moment krijg je alvast een inactief btw nummer in je profiel, waarmee je nog 2 opdrachten kunt doen, totdat jouw btw nummer actief is.
  5. De Belastingdienst beoordeelt jouw aanvraag waarna zij jouw btw nummer activeren, hiervan ontvang je per post een bevestiging. Als het is geactiveerd kun je direct verder via ons platform.

Let op: Zodra je met enige regelmaat gaat freelancen, kan het zijn dat je je verplicht dient in te schrijven bij de KvK. Lees dus eerst verder voordat je het OSO formulier gebruikt om een btw nummer aan te vragen.

  1. Via deze link kun je een afspraak maken met het dichtstbijzijnde kantoor. Let op: Indien er op korte termijn geen plekken beschikbaar zijn kun je een afspraak maken bij een ander kantoor of vroeg in de ochtend de site nogmaals raadplegen.
  2. Wanneer je een afspraak hebt gehad bij de KvK, en zij hebben bevonden dat jij een btw nummer kunt aanvragen via hen, krijg je gelijk een inactief btw nummer en een KvK nummer mee.
  3. Voeg je inactief btw nummer en KVK nummer toe aan je profiel. Met een inactief btw-nummer kun je nog twee opdrachten oppakken via het platform.
  4. De Belastingdienst dient jouw btw nummer vervolgens te activeren. Het duurt circa 4 tot 8 dagen totdat de Belastingdienst jouw btw nummer heeft geactiveerd en jij dus onbeperkt verder kan op het platform van BouwCombi.

Het inschrijven van je eenmanszaak bij de KvK kost je €50, maar dit heb je vaak al binnen een paar uur werken terugverdiend. Bovendien biedt deze optie je meer zekerheid. Daarbij zijn deze kosten aftrekbaar en kun je deze mogelijk gebruiken om een belastingvoordeel te realiseren.

Zodra je met het btw nummer gaat werken, wordt er namens jou btw gefactureerd over jouw facturen. Je dient nu ieder kwartaal btw aangifte te doen. Lees hier meer over de verantwoordelijkheden voor het hebben van een btw nummer.

Ben je student en wil je meer weten over wat het inhoud om ondernemer te zijn? Lees daarover meer hier.

Laat een Reactie achter